sobota, 31 grudnia 2016

Dlaczego warto jeść awokado

Awokado jest owocem o bardzo specyficznym orzechowo-maślanym smaku. Zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia witamin i właściwości. Z awokado możemy przygotować wiele smacznych potraw zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ja codziennie używam awokado do smarowania pieczywa, zamiast masła. Jeśli nie lubicie smaku awokado, to możecie dodać go do koktajlu. Nie wyczujecie wtedy smaku awokado, a konsystencja koktajlu będzie aksamitna i kremowa. Poza tym z awokado możemy zrobić pyszne pasty np. słynną pastę guacamole, która doskonale smakuje z tortillą, krakersami i tostami. Z awokado również możemy przygotować pyszną nutelle. Przedstawię kilka najważniejszych moim zdaniem korzyści jedzenia awokado:

- obniża poziom cholesterolu,

- reguluje ciśnienie krwi,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- zawiera kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży,
- dobrze wpływa na oczy i prawidłową prace serca,
- ma działanie przeciwstarzeniowe,
- ma działanie przeciwzapalne,
- bogactwo witaminy B, E i K,
- wspomaga odchudzanie,

Awokado jest naprawdę smacznym owocem, które powinniśmy włączyć do naszego menu. Wybierajmy dojrzale owoce, które są najsmaczniejsze. Aby zapobiec ciemnieniu awokado, należy skropić go sokiem z cytryny. Jedzmy na zdrowie!!! 😃💪


4 komentarze:

  1. Słyszałam o takich właściwościach awokado. Kocham je jeść. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również go kocham:-) Jest przepyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najsmaczniejsze są zerwane prosto z drzewa ;)







    OdpowiedzUsuń