wtorek, 20 grudnia 2016

Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym o lekkim aromacie mandarynki

Mięciutkie drożdżówki z moim ulubionym dżemem truskawkowym. Oblane lukrem, dzięki któremu są jeszcze bardziej zniewalające. Najlepsze są dopiero co wyciągnięte z piekarnika. Ciepłe bułeczki są doskonałe na śniadanie lub jako dodatek do popołudniowej kawy i herbaty. Uwielbiam  rozchodzący się po domu zapach drożdżówek...💓





Składniki:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier brązowy 3 łyżki,
mandarynka 1 szt,
masło 15 dag,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
mleko 1 szklanka,
jajko 1 szt,

Nadzienie:
dżem truskawkowy 0,5 słoika,

Lukier:
sok z limonki lub mandarynki 4 łyżki,
cukier puder 1 szklanka,

Dodatkowo:
jajko 1 szt,
mleko 1 łyżka,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy do suchych składników. Mandarynkę ścieramy na tarce i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i Odkładamy do wyrośnięcia na 1,5h. Z gotowego ciasta robimy małe kulki i każdą z kulek rozpłaszczamy w rekach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zlepiamy tak, aby podczas pieczenia się nam nie otworzyła. Bułki układamy na formie i czekamy ok 1 h  aż podrosną. Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem mleka i smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy. Następnie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy 30 min, w temperaturze 170 stopni.
Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynką.

1 komentarz:

  1. Zjadłabym wszystkie na raz. Bez wątpienia. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń