niedziela, 11 grudnia 2016

Sałatka z marynowanych buraczków

Sałatka z marynowanych buraczków to jedna z moich ulubionych. Jest bardzo wyrazista w smaku i ma piękny kolor, który zawdzięcza buraczkom. Świetnie smakuje również z dodatkiem jajek. Czasem robię tą sałatkę również w wersji wegańskiej, z majonezem z fasoli i jest równie smaczna. 




Składniki:
buraczki konserwowe 1 średni słoik,
ziemniak 3 duze,
cebula biała pół szt,
groszek mrożony 1 szklanka,
kukurydza w puszce pół puszki,
ogórki kiszone 1 średni słoik,
jabłko 1 szt,
majonez 6 łyżek,
jogurt naturalny 4 łyżki,
musztarda delikatesowa 1 łyżka,
pieprz, sol do smaku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze. 
Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

2 komentarze:

  1. Ooooo,będzie moja bo WEGE,dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego i w takim razie postaram się dodać więcej przepisów w wersji wegańskiej. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń