niedziela, 8 stycznia 2017

Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem

Dzisiaj coś dla mięsożerców...Naleśniki wypełnione meksykańskim farszem z wołowiny, kukurydzy, czerwonej fasolki i czerwonej papryki, a to wszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie😊




Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
maka pszenna 2 szklanki,
maka pełnoziarnista 2 szklanki,
woda 3 i 1/4 szklanki,
olej 1/4 szklanki,
sol szczypta,

Farsz:
mięso mielone wołowe 350g,
fasolka czerwona pół puszki,
cebula czerwona 1 szt,
kukurydza pół puszki,
pomidory z puszki 1 szt,
papryka czerwona 1 szt,
czosnek 3 ząbki,
koncentrat 3 łyżki,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
majeranek pół łyżeczki,
chili, sol, pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Ponadto:
ser żółty 250 g,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiej śmietany. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników. 
Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy podlewać odrobiną wody, aby nie był za suchy. Następnie dodajemy kukurydze, czerwoną fasolkę, koncentrat i przyprawy do smaku. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do farszu. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon lub w kieszonkę. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy 15 min w 180 stopniach. Smacznego😊  

1 komentarz: