środa, 22 marca 2017

Sernik kajmakowy

Co jest najlepszym lekarstwem na zły humor??? Dla nie których czekolada, zakupy, a dla innych spacer lub dobra książka. Mi, w poprawie humoru zdecydowanie pomagają wszelkiego rodzaju słodkości ! Ciasta, ciasteczka, czekolada, wafelki, pączki itd....mogłabym się w nich utopić. Zakupy oczywiście też poprawiają mi humorek, ale myślę że są na drugim miejscu :-) 
Dzisiaj mam dla Was przepis na serniczka kajmakowego, na kruchym spodzie, obsypanego orzechami... może i Wam poprawi samopoczucie :-) 
Serniki definitywnie królują w moim menu! Polecam wypróbować ten przepis również na ciasteczkowym spodzie, jest genialny! Zapraszam😊




Składniki:
ciasto:
30 dag mąki pszennej,
żółtka 2 szt,
cukier puder 10 dag,
masło lub margaryna 15 dag,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
skórka cytryny 1/4 łyżeczki,

masa serowa:
ser biały 1 kg 20 dag,
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
olejek waniliowy 1 łyżka,
mleko 1 szklanka,
olej 0,5 szklanki,
kajmak 8 łyżek,

dodatkowo:
kajmak do posmarowania ciasta ok. 1 puszka,
orzechy włoskie do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy  i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min.
Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej, mleko, budyń, olejek waniliowy, oraz kajmak i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 170 stopni, następnie temperaturę obniżamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Sernik chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik będzie ostygnięty to wierzch należy posmarować kajmakiem. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy po serniku. Smacznego!


2 komentarze:

  1. mnie pomaga pichcenie w kuchni! Tak żałuję, że mam teraz mało czasu :(
    ale ten sernik musi być boooski!:D

    OdpowiedzUsuń