sobota, 20 maja 2017

Płatki owsiane - jedz na zdrowie!

Płatki owsiane są na trzecim miejscu najzdrowszego produktu świata!!! Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Są cudownym źródłem białka, witamin z grupy B, E, PP. Zawierają również w sporych ilościach magnez, mangan, potas oraz fosfor.
Jak wykorzystać płatki owsiane?? Otóż, można z nich przygotować owsiankę z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii, którą możemy ugotować na mleku sojowym, migdałowym, krowim lub na wodzie. Z owsa przygotowuje również różnego rodzaju ciasteczka, placuszki lub czasem dodaje do naturalnego jogurtu lub do wypieku chleba. Uwielbiam każdą wersje wykorzystania płatków... Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny. Często widzę, gdy dzieci jedzą na śniadanie gotowe płatki śniadaniowe ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i różnorodnych substancji, myślę że warto spróbować przygotować dla naszych dzieci domową owsiankę z dodatkiem miodu lub domowego dżemu, uważam że Wasze pociechy będą naprawdę zadowolone.

Właściwości płatków owsianych:
 - przeciwdziałają zmęczeniu,

- wspomagają odchudzanie,
- są źródłem siły,
- spowalniają procesy starzenia,
- są źródłem błonnika,
- pomagają w leczeniu miażdżycy,
- chronią przed nowotworami,
- zapobiegają zawalom serca i udarom mózgu,
- chronią przed astmą,
- zapewniają większą sprawność fizyczną i psychiczną, 
Zapraszam na moje ulubione przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz