sobota, 10 czerwca 2017

Domowy karmel

Domowy karmel to idealny dodatek do deserów. Zrobiłam go z cukru, wody, masła oraz śmietanki. Najczęściej używam go do wykończenia ciast lub jako masę do wafla. Podczas karmelizacji cukru należy być bardzo ostrożnym, ponieważ gdy temperatura karmelu będzie za wysoka to smak będzie gorzki i niesmaczny. Najłatwiej podczas przygotowania karmelu używać termometru cukierniczego. Należy również pamiętać o tym, że karmelu początkowo nie wolno mieszać ani dotykać, dopiero gdy kolor cukru zrobi się bursztynowy, a garnek ściągniemy z palnika. Miłego kucharzenia :-) 



Składniki:
cukier 1 szklanka,
woda 1/4 szklanka,
masło 5 dag,
śmietanka 30% lub 36% 100 ml,

Sposób przygotowania:
Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor. 
Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy według uznania. 


1 komentarz: