czwartek, 15 czerwca 2017

Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem

Na wczorajszy obiad miałam ogromną ochotę na krokiety, ale nie takie z kiszoną kapustą, tylko zrobione z młodej kapustki z dodatkiem twarożku i świeżego koperku. Krokiety z kiszonej kapusty i dużej ilości grzybów, królują w moim domu głównie w porze zimowej, z dodatkiem gorącego kubka pysznego barszczyku...
W porze wiosennej preferuje nadzienie z pysznej młodej kapusty! Moja zachcianka została spełniona 😃 Sama nie wiem ile ich zjadłam...Zapraszam 😙

Składniki:
ciasto naleśnikowe:
mąka pszenna 5 szklanek,
mleko 5 szklanek,
olej 9 łyżek,
sól szczypta,

farsz:
kapusta młoda 2 główki,
ser biały 275 g,
grzyby suszone mielone 4 łyżki,
koperek posiekany 5 łyżek,
pieprz ziołowy pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,

panierka:
jajko 3 szt,
sól i pieprz do smaku,
bułka tarta do obtoczenia, 

dodatkowo:
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce, następnie miksujemy do momentu aż nie będzie grudek. Konsystencja ciasta powinna być, ani za rzadka ani za gęsta. W  związku z tym, że do ciasta dodałam olej to naleśniki smażyłam bez dodatkowego tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy, na środek nalewamy chochelkę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Naleśnik przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy spód będzie sprężysty. Naleśniki smażymy z obu stron i odkładamy na talerz.
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Następnie zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na palnik. Do gotowania kapusty dodałam również zmielone grzyby, możecie użyć całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kapustka będzie już zimna, to odciskamy ją z nadmiaru płynu. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na każdego naleśnika nakładamy farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko. 
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym sosem. 

5 komentarzy: