środa, 12 lipca 2017

Domowa wędlina z pieczonego schabu

Witam Was kochani:-) Lubicie wędliny? Jeśli tak, to polecam zrobić domową wędlinę, która jest bez dodatku konserwantów, barwników i aromatów. Domową wędlinę możemy zrobić na różne sposoby: gotowaną, suszoną lub pieczoną. Dzisiaj przepis na pieczoną wędlinę, którą zrobiłam ze schabu. Do przepisu będzie Ci potrzebny czosnek, musztarda oraz kilka przypraw. Życzę miłego pichcenia:-) 



Składniki:
schab 900 g,

czosnek 4 ząbki,
majeranek 2 łyżeczki,
papryka słodka w proszku 2 łyżeczki,
musztarda stołowa 2 łyżeczki,
sól i pieprz,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy to usuwamy tłuszcz z mięsa, ja tą czynność pominęłam. Następnie mięso z obu stron nacieramy obficie solą oraz pozostałymi przyprawami. Cały schab smarujemy musztardą. Mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab smażymy na każdej ze stron do zrumienienia ok 2-3 min. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Schab wkładamy do blaszki i polewamy tłuszczem ze smażenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Schab piekłam bez przykrycia. Gdy mięso będzie już upieczone to odstawiamy go do całkowitego ostudzenia. Następnie kroimy w plastry i podajemy z pieczywem i ulubionymi dodatkami. Przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz