sobota, 15 lipca 2017

Pączki pieczone- pycha!

Dzisiaj miałam ogromną ochotę na pączki. Miało być tradycyjnie i tłusto, ale postawiłam na o wiele zdrowszą wersje pączków, które pieczone są w piekarniku. Smak takich pączków jest również niesamowity, a kalorii o wiele mniej! Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam najbardziej!



Składniki na 14 drożdżówek:
ciasto:
mąka pszenna 5 szklanek,
drożdże suche 2 łyżeczki,
cukier pół szklanki,
mleko 1 szklanka,
olej pół szklanki,
jajko 1 szt,
żółtka 2 szt,
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
sól szczypta,

nadzienie:
marmolada lub konfitura 1 mały słoik,

lukier:
cukier puder 1 szklanka,
sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek,

dodatkowo:
mleko do posmarowania pączków,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy w dłoniach, na środek nakładamy marmoladę lub konfiturę i dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wyleciało. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Blaszkę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie pączki smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. aż pączki będą rumiane.
Do soku z pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Jeśli chcemy gęstszą konsystencję lukru to należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zaś wolimy rzadszą to dodajemy więcej soku. Gorące pączki polewamy lurem.

5 komentarzy: