poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ciasto ucierane z z truskawkami i kokosem

Ostatnio trochę mnie tutaj mało, z powodu spraw osobistych, ale postaram się na nowo powrócić i częściej dodawać smaczne i ciekawe przepisy. Dzisiaj mam dla Was słodki przepis... Co prawda, sezon na truskawki już się skończył, ale w sklepach wciąż są dostępne, więc wciąż możemy przygotować pyszne truskawkowe ciacho.Dzisiaj u mnie truskawki w połączeniu z kokosem...uwielbiam:-) 

Składniki:
mąka pszenna 1 szklanka,
cukier pół szklanki,
żółtka 3 szt,
jajko 1 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olej 3/4 szklanki,

dodatkowo:
bułka tarta do posypania ciasta,
truskawki 350 g,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
białka 3 szt,
cukier pół szklanki,

Sposób przygotowania:
Trzy jajka oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, wykładamy umyte i osuszone truskawki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy. Następnie do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Pianę wykładamy na truskawki i delikatnie rozsmarowujemy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min do suchego patyczka. Aby podczas pieczenia piana kokosowa się nie przypaliła to proponuje ciasto przykryć początkowo papierem, a następnie 15 min przed zakończeniem pieczenia ściągnąć papier. 

1 komentarz: